Ungas ekonomi kraftigt försämrad

Antalet unga som har ekonomiska problem har fördubblats under de senaste åtta åren. Det visar ungdomsstyrelsens rapport ”ung idag 2008” som presenterades på torsdagen.

Andelen unga som beviljas sjukpenning ökar också samtidigt som ungdomarna är kraftigt överrepresenterad bland dem som får socialbidrag. Så mycket som 40% av alla som får socialbidrag idag är mellan 18 och 29 år.

Särskilt utsatta är ensamstående mammor med barn. Av dem har 63 procent en låg ekonomisk standard och deras situation har dessutom försämrats kraftigt under 2000-talet.

Eva Lindén på socialkontoret väster i Örebro tror att de sämre levnadsvillkoren för unga delvis beror på att det är otryggare anställningsformer idag och att det är lättare att till exempel ta sms-lån idag än tidigare. Hon säger också att skolan borde bli bättre på att förbereda ungdomarna för det allt tuffare samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista