Örebro län

Stor ökning av biblioteksbesöken

Det är populärt att gå på biblioteket i Örebro län. En rapport från Svensk biblioteksförening visar att biblioteksbesöken ökar mest i landet i Örebro län. I genomsnitt gick invånarna en gång mer till biblioteket förra året än året innan.

Länsborna gick i fjol i genomsnitt 7,4 gånger till biblioteket jämfört med 6,3 gånger året innan. Det låter kanske inte så dramatiskt men sammanlagt innebär det ett par hundra tusen fler besök på biblioteken runt om i länet. En förklaring är att biblioteken blivit fler. En annan naturligtvis bibliotekens arbete med att locka besökare. Länsbibliotekarie Peter Alsbjer säger att ökningen i första hand beror på att biblioteken blivit bättre på att registrera alla sina besökare men också att man lyckats med sin satsning på att locka barn till biblioteket.
I Örebro län har biblioteken satsat extra mycket på barnböcker vilket lockat besökarna. De flitigaste biblioteksbesökarna finns i Nora och Karlskoga medan Askersunds- och Degerforsborna är mer tveksamma till biblioteksbesök. Flest böcker lånar Kumlaborna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".