Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Tillbakavisar larmrapporter om sluta snusa-läkemedel

USÖ har startat en studie av läkemedlet Champix som kan hjälpa människor att sluta snusa. Men pillret har redan slagit rekord i anmälda biverkningar.
Matz Larsson, läkare på tobakspreventiva enheten på USÖ menar att patienterna skulle ha drabbats av åkommorna även om de inte använt Champix.

De biverkningar som har anmälts handlar om att patienter fått allt från illamående till svimningsanfall och störd hjärtrytm.
Matz Larsson, läkare på tobakspreventiva enheten på USÖ, tonar ner larmrapporterna och menar att det är många anmälningar för att preparatet är så vanligt.

- Tar man sju miljoner människor som står på en medicin så händer det väldigt mycket bland den mängden av människor. Och att några dör i hjärtinfarkter och några för depressioner hör liksom till saken. Rent statistiskt blir det så, säger Matz Larsson.

Patienterna skulle alltså enligt Matz Larsson drabbats av åkommorna även om de inte använt Champix. De så kallade spontanrapporteringarna om biverkningar kommer enligt honom för att patienter och läkare är mer uppmärksamma på biverkningar när man använder ett läkemedel.
Den biverkan som är belagd av vetenskapen enligt Matz Larsson är illamående.

Champix används idag för att hjälpa rökare att sluta, och är verksamt mot beroendet av nikotin:
-Det blir lättare att bli kvitt nikotinberoendet. Läkemedlet liknar delvis nikotin så det kommer att uppsöka de receptorer i hjärnan som normalt sett nikotinet hamnar i. När läkemedlet finns där så blockerar det nikotinets väg in i belöningscentrat i hjärnan, så belöningseffekten uteblir, säger Matz Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".