Örebroarnas vatten skapar oro i Nora

Politikerna i Nora är oroade över planerna som finns i Örebro att ta vatten från Järleån och därmed också Norasjön. Svenerik Nykvist är socialdemokrat och kommunalråd i Nora kommun. Han tror inte att man lägger ner 300-400 miljoner kronor på att bara ha det som en skyddsvattentäkt, utan att Örebro kommun vill utnyttja det maximalt.

Örebro har bara en råvattentäkt i dag, Svartån. Det innebär stora risker, samtidigt som stan växer. Därför söker kommunen efter fler vattentäkter. Förutom Vättern har Örebro sneglat på Järleån. Det innebär att Nora kommun blir indraget, eftersom hela Norasjöområdet och kanske ännu fler sjöar i Nora kommun kan bli skyddsområde med restriktioner som föjld. Det skulle i sånt fall kunna omfatta tvåtaktsmotorer på Norasjön, lantbruk och industrier i området, museijärnväg och motorbåtstävlingar.

Fredrik Persson är miljöpartist och kommunalråd i Örebro. Han bekräftar att restriktioner kan bli aktuellt.
– Så är det ju, sannolikt så kan Nora få en del problem. Men då är det ju redan längs svartån, säger Fredrik Persson.

I Nora tycker Svenerik Nykvist att örebroarna skulle ha dragit in den berörda kommunen långt tidigare. Men Nora behöver också se över sin tillförsel av vatten inför framtiden. Fredrik Persson i Örebro öppnar för att Nora och Örebro skulle kunna samarbeta i den frågan.
– Jag ser inga negativa saker i det. Jag hoppas Sveneerik Nykvist och jag kan samtala mer om det i framtiden, säger Fredrik Persson.
Den diskussionen välkomnas av Svenerik Nykvist som säger att han gärna ser att sådana samtal kommer igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".