örebro

Nytt planeringssystem i Örebro kommuns hemtjänst

Hemtjänsten i Örebro kommun ska få ett nytt verktyg för planering. Det datorbaserade programmet heter TES och har prövats ut i Axbergs hemtjänst under tre år. Redan nu pågår utbildning för personal i andra delar av kommunen och tanken är att systemet ska vara i full gång senast nästa höst.

Tanken är att planeringsverktyget ska leda till mindre pappersarbete för personalen och mer tid för brukarna.

I praktiken kommer det nya planeringssystemet innebära att brukaren får en dosa av hemtjänsten som installeras på väggen i hemmet. Den tar emot signaler från hemtjänstens fjärrkontroll, när de kommer, vad de utfört och när de går.
Det här hjälper personalen att planera, eftersom man vet hur lång tid som behövs för varje besök. Det är också ett sätt att se till att kvaliteten håller måttet, och att brukaren debiteras för rätt antal minuter.
På morgonen får personalen en utskrift från datorprogrammet vilka som ska besökas och vad som ska göras. Maria Hedström, som jobbar inom Axbergs hemtjänst tycker att det är en trygghet, både för brukare och personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista