USÖ bör förbättra rutinerna för överbeläggningar

Universitetssjukhuset i Örebro måste förbättra sina rutiner när det gäller överbeläggningar och att utlokalisera patienter, dvs flytta patienter till andra avdelningar på grund av platsbrist. Det menar socialstyrelsen som vid ett besök på USÖ fann brister i handlingsplanen.
Patienter som utlokaliseras till en annan sjukhusavdelning riskerar att få en sämre vård. Den slutsatsen drar Socialstyrelsen efter att ha granskat situationen vid 36 sjukhus i landet. Vid 30 av dessa rådde överbeläggningar och 18 av sjukhusen vårdade patienter vid andra avdelningar än där de var inskrivna. Merparten av dom 133 ansvariga läkare som intervjuades ansåg att utlokalisering var förenad med risker för patientsäkerheten. Socialstyrelsen är i sin rapport kritisk till systemet att utlokalisera patienter. Förutom att det innebär en direkt risk för patienternas säkerhet finns även en risk att de får sämre vård än om de hade vårdats på rätt avdelning. På USÖ fanns vid besöket den 11 mars 4 överbeläggningar och en utlokaliserad patient. Inte särskilt upprörande, menar socuialstyrelsen. Däremot fann man brister i handlingsplanen för hur man ska gära när det blir ont om plats. Förutom att man inte angivit vilka sjukdomstillstånd som inte tillåter att en patient flyttas från den ordinarie avdelningen, så fanns brister bl a när det gäller kunskapen om hur man rapporterar om det uppstår komplikationer. Något som måste fungera för patienternas säkerhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".