på gott och ont

Skattehöjningar i Hällefors och Lekeberg?

En allt tuffare ekonomi väntar länets kommuner. För i alla fall två av kommunerna kan det bli aktuellt att höja skatten. Det är kommunstyrelseordförandena i Hällefors och Lekeberg som vill höja skatten.

Hällefors väntas hamna på ett minus på 1,5 miljoner kronor i år. För att kompensera vill kommunstyrelsens ordförande höja skatten med 50 öre, vilket motsvarar en hundralapp på en månadslön på 20 000. Peter Carlssons kollega i Lekeberg, centerpartisten Henrik Hult höja skatten med 20 till 25 öre för att kompensera för bland annat minskade intäkter. Men även om det blir skattehöjning så måste organisationen bantas, säger han. I tre av länets kommuner Degerfors, Laxå och Nora så har frågan om skattehöjning inte diskuterats, I Askersund, Hallsberg, Lindesberg, Örebro, Nora, Karlskoga och Kumla så säger de ledande politikerna att det inte kommer bli några skattehöjningar.

peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista