Arkivbild. Foto: Fredrik Persson, SCANPIX
Örebro flygplats

Flygplatsen viktig för försvaret

Regeringen pekar nu ut Örebro flygplats som särskilt viktig för försvaret, och vill att försvaret engagerar sig i flygplatsens framtid. Det framgår av regeringens satsningar på landets infrastruktur, som presenterades i veckan.

Kjell-Åke Westin, vd för Örebro flygplats säger att han tolkar det som att Försvaret vill ha ett fördjupat samarbete med flygplatsen, men det är oklart om Försvaret kommer att skjuta till pengar till flygplatsen. Som vi rapporterat tidigare hotas Örebro flygplats av ett underskott på flera miljoner i år efter att fraktbolaget TNT slutat flyga därifrån och eftersom passagerartrafiken fortsätter att minska. Den har inget statligt stöd i dag utan länets kommuner och landstinget måste varje år skjuta till pengar för att få den att gå runt. Men när regeringen nu presenterar sina planer för landets flygplatser nämns Örebro flygplats i ett särskilt stycke. Där står det apropå Försvarets nya centrallager i Arboga som nu ska byggas, att Örebro flygplats är en länk i Försvarsmaktens logistikförsörjning. Det står också att flygplatsen är central för den svenska förmågan att verka internationellt med militära förband. Men om dom här nya skrivningarna från regeringen här innebär att Försvaret kommer att hjälpa länets kommuner och landsting att få flygplatsen att gå runt ekonomiskt - är än så länge oklart. I Regeringsförslaget står det bara att Försvaret tillsammans med lokala och regionala företrädare ”bör överväga hur en långsiktig tillgänglighet till Örebro flygplats kan tillgodose dom försvarspolitiska kraven”. Ingen i regeringskansliet ville i går utveckla formuleringarna i förslaget.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista