Arkivbild. Foto Scanpix
HÄLLEFORS

Jägare sköt mot varg

En jägare i Hälleforstrakten sköt mot en varg på fredagen. Mannen har förklarat att han sköt därför att hans jakthund blev jagad av vargen. Förts sköt mannen, som är jägare, ett varningsskott i luften, men när vargen inte reagerade, sköt han ett skott till. Det andra skottet riktade jägaren direkt mot vargen, som snurrade runt och försvann från platsen.

Jägaren är nu misstänkt för jaktbrott.
Ärendet kommer att utredas, berättar polisens vakthavande befäl Anders Wallin.


- Det är tillåtet att försvara sitt husdjur men inte att skjuta varg, säger Anders Wallin. 

Länstyrelsens naturbevakare har varit i skogen där det hela inträffade. De har träffat på blodspår efter vad de tror är den skadade vargen. Den har dock inte hittats.

Enligt Länstyrelsen stämmer inte det polisen säger att man inte får skjuta på vargen. I den nya lagstiftningen står nämligen att det är tillåtet att skjuta ett rovdjur om det attakerar ett tamdjur. Men först efter att varningsskott skjutits och att det är uppenbart att tamdjuret skulle ha dpdats av rovdjuret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista