Kommuner söker dispens när strejken trappas upp

På måndag är det dags för ännu en ny strejkvåg för kommunals medlemmar, och den här gången berör den 137 kommuner, varav sex i Örebro län. En lång rad dispensansökningar har skickats in, men än har kommunerna inte fått några svar. Det handlar om mat, trygghetslarm, städning, vikariat och så en skolresa som är i fara.
I Ljusnarsbergs kommun är det vaktmästare som transporterar maten från centralköket till äldreboendet. Eftersom strejken förhindrar det, så måste kommunen lösa det på annat sätt. Om de inte får dispens. De äldre ska få sin mat, det ingår i den normala standarden och kan inte påverkas av strejken, säger personalchefen. I Nora ser det ut som om matserveringen på äldreboendet, där man kan köpa sin mat som på en restaurang, ska tvingas att stänga under strejken. Det vill man förhindra genom att be om dispens. Dessutom vill Nora kommun få städa de allmänna lokalerna på äldreboendet. I Lekeberg vill kommunen få tillstånd att besätta tjänster inom äldreomsorgen för att kunna ersätta de som är långtidssjukskrivna. I Laxå har den hjälpmedelstekniker som är ansvarig för trygghetslarmen tagits ut i strejken, någonting som kommunen gärna vill ändra på. Så har vi skolresan som riskerar att inte bli av. Det gäller 9:ondeklassarna i Laxå, som länge planerat för sin resa till Skara sommarland den 13 juni. Fritidsledare och elevassistenter som ska följa med på resan tas ut i strejken, om inte kommunen kan få dispens.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".