Arkivbild från en operationssal. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
länet

Nöjda patienter och få omoperationer

Trots att landstinget gör bottenresultat när det gäller att svara i telefon när patienter ringer, så är patienterna allt mer nöjda med vårdcentralarna i Örebro län. På måndagen presenterades de öppna jämförelserna mellan landstingen i landet. Håkan Bergman är socialdemokratiskt landstingsråd och konstaterar att dödsfallen i stroke och hjärtinfarkt är relativt hög i Örebro län.

När patienterna väl kommer in är de till stor del nöjda med den vård de får i Örebro län. När det gäller höfter, knän och ljumskbråck är omoperationer jämförelsevis få. Sedan den förra mätningen har fler visat sig nöjda med vårdcentralerna, även om det är en ganska låg siffra. Drygt varannan patient i år är nöjd.

De något sämre resultaten gäller barnadödligheten. Den är högst i landet i Örebro län. Drygt 4 barn per 1000 födda barn dog i sina mammors magar under mätperioden. Men enligt landstinget kan det inte skyllas på barnavården.

Att det är svårast att komma fram på telefon till primärvården i Örebro läns landsting beror enligt Håkan Bergmanpå att resultatet härrör från mars månad då personalen som skulle ta samtalen, var ovanligt mycket sjuka.

Att dödligheten i stroke och hjärtinfarkt också är hög inom landstinget, förklaras med en åldrad befolkning och hur personalen sätter diagnoserna, säger Håkan Bergman som tillägger att resultatet från undersökningen måste analyseras mer.

Reporter Maria Eriksson
maria.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista