Över 3 000 bort på Volvo

Volvo Personvagnar varslar ytterligare 3 300 personer om uppsägning. I Göteborg handlar det om 1 650 arbetare och 580 tjänstemän. I 0lofström sammanlagt 410 anställda och 60 i skövde och Floby .

Dessutom drabbas totalt 700 konsulter.
Utomlands handlar det om totalt 600 anställda, hälften arbetare, hälften tjänstemän. 
Första halvåret gjorde Volvo en förlust på 1,6 miljarder kronor. Försäljningen har fortsatt att gå kraftigt neråt sedan i somras.  
Det stora varslet inom Volvo personvagnar får effekter även bland alla mindre verkstadsföretag som är underleverantörer.
Men hur det kommer att slå i Örebro län är svårt att säga, enligt arbetsförmedlingens chef Annika Lyttbacka.
Hon säger att det är svårt att överblicka alla effekter men att det finns många underleverantörer.
-En mörk dag för underleverantörerna. Det rör sig om ungefär lika många jobb bort på underleverantörsidan som på Volvo, säger Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen.
Av de underleverantörer som han talat med har en del redan anpassat sig inför de väntade neddragningarna, men han tror ändå att många blev förvånade över storleken på neddragningarna. -Jag har inte sett så stora neddragningar tidigare. Det är en stor risk att flera stora internationella underleverantörer beslutar att inte längre vara i Sverige och det skulle slå väldigt hårt mot Volvo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista