örebro

Väntar med omdömen

Det blir inga skriftliga omdömen för många grundskoleelever i Örebro den här terminen, trots att det är lag på det. En av de skolor som väntar med omdömen är Adolfsbergskolan. Marie Engman som är rektor för låg- och mellanstadiet på skolan menar att det är för kort tid för att lärarna ska kunna göra en rättvis bedömning, samtidigt som hon kräver klarare direktiv från Skolverket.

– Lärarna som ger skriftliga omdömen har ett stort ansvar så att eleverna inte känner sig nedslående, säger Marie Engman. Hon tycker att införandet av skriftliga omdömen är ett riskfyllt projekt, eftersom de ska införas redan i första klass och att barnen lätt kan känna sig nedslående om deras prestation inte är så bra. Idag har barnen utvecklingssamtal tillsammans med sin lärare och sina föräldrar.

Skillnaden med de skriftliga omdömena är att de är bakåtsyftande och att de får vara betygsliknande något som oroar Birgitta Välegård som är lärare för en femteklass på OP-skolan

Nu jobbar kommunerna i länet för att utveckla ett webbaserat verktyg som ska användas i skolorna och som ska underlätta för lärarna att skriva omdömena.
– Innan det arbetet är klart är det inte aktuellt att börja med skriftliga värderingarna, säger Marie Engman.
Samtidigt som de föräldrar som kräver att få ett skriftligt omdöme ska få det eftersom lagen började gälla redan den 1:a juli i år.

Men i klass 5 A på OP-skolan är eleverna förväntansfulla över att få skriftliga omdömen, även om det är jobbigt om man skulle få ett dåligt omdöme säger Marcel Watts som är 11 år.

Reporter Malin Viktorsson
malin.viktorsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".