Varghanne som härjat bland djurbesättningar sköts senare vid skyddsjakt. Foto Länstyrelsen i Västra Götaland, Scanpix

Mer lokal delaktighet i rovdjursfrågor

De svenska rovdjuren ska utredas igen. Nu gäller frågan ökad lokal delaktighet i rovdjursförvaltningen. Naturvårdsverket ska på regeringens uppdrag granska hur detta ska gå till i praktiken utan att rovdjurens framtid äventyras.

Olika grupper i de rovdjurstäta länen har länge krävt att beslut som rör till exempel jakt på rovdjur ska hanteras på lokal nivå i ökad utsträckning.

Samtidigt finns nationella mål om hur stora stammarna bör vara av de berörda arterna - varg, björn, järv, lodjur och kungsörn. Farhågor har framförts att ökad regionalisering kommer att innebära kraftigt ökad avskjutning, vilket åtminstone i vargens fall skulle kunna äventyra artens existens i landet. I dagsläget finns knappt 200 vargar i landet.

Hur detta dilemma ska lösas är oklart. I den senaste stora rovdjursutredningen, framtagen av enmansutredaren Åke Pettersson, föreslogs att fler beslut skulle föras ner på lokal nivå. Men hur detta skulle gå till nämndes inte.

Det är därför som regeringen nu ger Naturvårdsverket uppdraget att till den 15 februari utarbeta ett förslag till förordning som ska reglera en regionaliserad förvaltning. -Vi avser att lägga fram en proposition under våren 2009. Det krävs en regionalisering för att höja acceptansen för rovdjuren, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Vargen största problemet -Det svåra är att förena detta med de nationella målen. Vi kommer aldrig att överge dessa. Båda sidorna i konflikten måste lyssna på varandra, jägarna såväl som miljörörelsen.

Den stora konflikten gäller vargarna. Riksdagen har beslutat om ett så kallat etappmål på 20 föryngringar per år, vilket motsvarar en stam på cirka 200 vargar. När etappmålet är nått - vilket är ganska snart - ska situationen ”utvärderas”. Vad detta innebär är oklart i dagsläget. -Utgångspunkten är än så länge etappmålet. Hur vi ska agera sedan får vi återkomma till då, säger Carlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".