Nils-Erik Pettersson är chef för Medicinsk teknik på Örebro läns landsting. Foto: Erik Norwald.

Storsatsning på medicinsk teknik

Örebro och ytterligare fyra län får dela på 66 miljoner kronor för att utveckla medicintekniska innovationer inom vård och omsorg.

Pengarna ska gå till universiteten och sjukhusen i länet och pengarna kommer från Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige.

Nils-Erik Pettersson är chef för Medicinsk teknik på Örebro läns landsting och säger att det här är en unik satsning.

Projektet, som kallas NovaMedTech ska sträva efter en samverkan mellan företag, vårdgivare och universitet för att få fram nya innovationer inom vården. Samarbetet ska fokusera på två punkter: dels medicinsk teknik för vård och omsorg i hemmet, dels ny teknik för så kallad Magnetröntgen.

Thomas Henningsson är VD för Almi företagspartner, som är involverat i projektet. Han säger att näringslivet i Örebro län har stor potential för forskning inom medicinsk teknik, men att den hittills varit ganska outnyttjad.

Projektet finansieras till största delen av EU-medel, men även av kontanta bidrag från olika parter som ingår i projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista