Örebro

Lagbrott att strunta i skriftliga omdömen

Ledningen för Adolfsbergsskolan bryter mot lagen, när de inte vill lämna skriftliga omdömen. Det menar Skolverket. Eftersom skolorna saknar riktlinjer för hur omdömena ska skrivas så avvaktar Adolfsbergsskolan med omdömena.

Men det är inte acceptabelt säger Mona Bergman på Skolverket.
- Det här är inte något man kan välja bort, säger Mona Bergman.
Mona Bergman på Skolverket tycker att det hela är rätt okomplicerat då lärare redan jobbat i några år med elevernas individuella utvecklingsplaner. Och det  är inte långt från dem till de skriftliga omdömena, menar hon.
Men Birgitta Wälegård, lärare på OP skolan i Örebro har också funderingar kring hur de elever som inte fullt ut klarar målen ska ta emot de skriftliga beskeden.
- En del kommer säkert kanske att förbättra sig, men det finns också en risk att vi tappar elever, att de ger upp och känner att de inte klarar det här, säger Birgitta Wälegård.

Mona Bergman på Skolverket menar istället att skolan ska hjälpa elever i svårigheter.
Budskapet från Mona Bergman till skolorna är att inte dramatisera det här.
- Ni vet var era elever befinner sig in sin utveckling och det är det ni ska skriva ner med några meningar, säger Mona Bergman på Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".