En patient tas om hand av en sköterska på en akutmottagning. Foto: Daniel Roos, SCANPIX
örebro

Nytt prioriteringssystem på Akuten

Nu inför länets sjukhus ett nytt sätt att prioritera bland patienterna som kommer till Akuten. Kristian Thörn som är medicinskt ledningsansvarig för Akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro tror att det här kommer leda till förändringar.

Det nya prioriteringssystemet kallas triage och är ett systematiskt sätt att sortera patienterna som blir allt vanligare över landet.
Akuten på USÖ har i en månad jobbat med triage och sedan 1 oktober gör även akuten i Karlskoga det. På Lindesbergs lasarett införs det här triagesystemet den 28 oktober.
Triage bygger på att alla patienter - utom dom allra svårast sjuka - får en grundundersökning inom ungefär en kvart efter att dom kommit till akuten. Utifrån undersökningen får patienten sedan en färg som berättar hur prioriterad patienten är. Exakt hur länge patienten behöver vänta på att få mer vård efter grundundersökningen beror fortfarande på hur många andra patienter som dyker upp på akuten, men det finns interna mål för hur snabbt varje färgs patienter ska tas om hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista