Ny stor strejk vid midnatt

Kommunals strejk för högre löner fortsätter. Vid midnatt går kommunalare i Kumla, Karlskoga och Hallsberg tillbaka till sina jobb, men samtidigt tas nya strejkande ut i sex av örebro läns tolv kommuner. Kommunalanslutna i 137 kommuner över hela Sverige tas ut i strejk vid midnatt. I Örebro län omfattas sex kommuner. Det gäller Nora, Laxå, Degerfors, Lekeberg, Ljusnarsberg och Örebro.
I Örebro berörs inte barnskötare och dagbarnvåradre den här gången. Dagis är alltså öppen men någon mat serveras inte. I de andra fem kommunerna strejkar barnskötarna, städerskorna och kokerskorna på förskolorna. De som har dagmamma får ingen barnomsorg alls, och de som går på dagis får räkna med kortare och färre dagar per vecka, och att daghemmet stängs med kort varsel om det blir för smutsigt eller om personalen blir sjuk. I Röfors i Laxå kommun kommer förskolan att stängas på en gång, eftersom strejken berör så pass många där. Idrottsanläggningar, bad och fritidsgårdar stängs, och Lekebergs kommun stänger matsalen på Linden, dit äldre brukar gå för att äta. Strejken bryter vid midnatt den 26 maj, och pågår ända tills konflikten mellan Kommunal och arbetsgivarna är löst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".