Kommunerna förberedda på strejken

De kommuner i Örebro län som tas ut i strejk på måndag har tagit lärdom av det som hände på Transtensskolan i Hallsberg, där några av eleverna vandaliserade skolan sen den låsts upp av en politiker. Det visar en rundringning som Radio Örebro gjort till fem av de sex kommuner som går ut i strejk. Det gäller Nora, Ljusnarsberg, Lekeberg, Laxå och Degerfors, där bland annat städerskorna vid skolorna tas ut i strejk vid midnatt.
Centralskolan i Laxå har centralstyrda lås, men tänker ta hjälp av politiker om det behövs, att låsa och låsa upp skolan. - Det är ju en del av vårt uppdrag att fostra eleverna, och rektorn har pratat med dem om att det är samma regler som gäller även under strejken, säger skolchef Conny Svensson som inte tvekar att öppna skolan. - Även i Lekeberg låses skolorna självklart upp, det säger moderate ordföranden för barn- och utbildningsnämnden Jens Wååg. I Degerfors har skolledningen planerat en del inför strejken, och även där kommer skolorna att låsas upp av politiker. I Ljusnarsberg säger skolchef Mia Haglund att hon inte kan hindra politikerna från att låsa upp, och hon hoppas att det inte ska hända nåt obehagligt. - I Nora har man bara positiva erfarenheter från strejken, det säger Richard Linder, som är chef för bildningsförvaltningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".