ÖBO ger sig in i kampen mot arbetslösheten. Foto: Jessica Gow, Scanpix.
Örebrobostäder

Lägre arbetslöshet ska ge bättre boendemiljö

Nu ska det kommunala bostadsbolaget ÖBO försöka minska arbetslösheten på väster i Örebro. Företaget har fått nästan 5 miljoner från EU för att driva ett arbetsmarknadsprojekt.

Anna-Carin Boman är stadsdelsutvecklare på kommunala Örebrobostäder och säger att det är vitkigt att ha en sysselsättning och att det kan smitta av sig på boendemiljön.

Idén att ett bostadsbolag jobbar på det här viset har ÖBO hämtat från Västerås där det kommunala bostadsbolaget drivit ett liknande projekt dom senaste tre åren.
I Örebro blir det totalt 600 arbetslösa som komemr kunna få hjälp under dom kommande tre åren, hur länge var och en får vara med ska prövas invididuellt. I första hand är det ÖBO:s egna hyresgäster på väster i Örebro som får del av satsningen, men eftersom EU är med och finansierar så måste även andra kunna få chansen.

Det ÖBO kommer erbjuda människor som lever på arbetslöshetsersättning eller försörjningsstöd är först en tolvveckors kurs med motiveringssamtal, friskvård och kartläggning av kompetens.
Sedan ska ÖBO ordna praktikplatser åt dom jobbsökande, och det blir inte bara på ÖBO, förklarar stadsdelsutvecklare Anna-Carin Boman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista