Rejält höjda hyror förväntas

Hyresnivåerna för nästa år kan komma att höjas rejält. Det befarar Hyresgästföreningens förhandlingsledare i Örebro, Lars Gustafsson.

Förhandlingarna med bostadsbolagen kommer att inledas i november, och även om inga yrkanden kommit in ännu tror Hyresgästföreningen att hyrorna kan komma att höjas med upp till sex procent.

Lars Gustafsson på Hyresgästföreningen säger att det är inflations- och räntenivåer som är de stora faktorerna som spelar in när bostadsföretagen lägger sina yrkanden.
Han är osäker på hur mycket det svajande finansläget kommer att påverka hyrorna, men enligt honom finns en klar risk för hyresökning nästa år.
- Förra året låg snittet på 4.4 procent, i år kommer det säkert att bli en eller två procent högre och det har hyresgästerna inte råd med. Därför är det viktigt att vi som förhandlar är oerhört skickliga, säger Lars Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista