Operationssal (arkivbild). Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Ny metod för höftledsoperationer

Sedan tre år tillbaka har en ny typ av höftledsoperation utförts på Universitetssjukhuset i Örebro. Den nya så kallade Birminghammetoden innebär att man behåller en större del av lårbenet och bara byter ut den utslitna delen av höftkulan och i bäckenbenet. En av de som provat metoden är förre fotbollsspelaren Sven ”Dala” Dahlkvist, och han är mycket nöjd med resultatet.

I Örebro får ungefär 200 patienter per år en ny höftprotes. Ofta är det på grund av ledförslitningar efter långvarig reumatism eller artros. Sedan tre år tillbaka har man även börjat utföra den så kallade Birminghammetoden som enligt förespråkarna har många fördelar. Höften blir mer stabil, riskerar inte att hoppa ur led lika lätt, patienten har en ökad rörlighet och dessutom behåller man större delen av patientens egna ben. Det berättar Bo Granath som är överläkare på ortopeden på USÖ. Men metoden är tre gånger så dyr och än så länge är det bara tio patienter per år som opereras med den här metoden, mycket på grund av att skelettet måste vara av bra kvalité berättar Bo Granath.

Sven Dahlkvist var 52 år när han opererades. Idag, ett år efter operationen berättar han att han dagligen går flera promenader med sina hundar. Han kan i stort sett göra allt utom att springa, säger han.

Frågan är varför man inte gör fler operationer av den här typen.
– Det är fortfarande ganska okänt hur det kommer gå i det långa loppet. Dessutom måste benet vara så pass bra så att man tål den här typen av kirurgim säger Bo Granath.

Reporter Malin Viktorsson
malin.viktorsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".