Jägare på älgpass. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Forskning mitt i älgjakten

Älgjakten har inletts och många jägare har gett sig ut på sina älgpass den här morgonen. Men några av de som är ute i jaktmarkerna gör det inte för att jaga utan för att forska. Det är Sveriges Lantbruksuniversitet och Statens Veterinärmedicinska anstalt som tillsammans ska försöka ta reda på varför älgarna föder färre kalvar i vissa delar av landet. Forskaren Jonas Malmsten berättar att det började med att jägare hörde av sig och berättade att älgarna föder färre kalvar.

Det var på Öland som den första uppgiften kom från. Jägarna där hade konstaterat att älgarna hade en dålig reproduktion. Efter de öländska jägarnas upptäckt gjordes vissa studier där man upptäckte att många älgkalvar dog redan som embryon. Den saken ska forskarna försöka ta reda på. Man ska både ta reda på hur spritt det här fenomenet är, men även samla in generell kunskap om hur älgarnas reproduktion fungerar. Forskningen pågår mitt i älgjakten och med hjälp av jaktlagen förklarar Jonas Malmsten.

När en älg blir skjuten ska en fältassistent ta sig tid snabbt för att ta prover. Proverna ska sedan vidare för ananlys i Uppsala. Än finns inga teorier kring varför älgarnas reproduktion inte verkar fungera som den ska. Rent teoretiskt kan fenomenet vara sprit tbland alla världens älgar, och det kan vara allvarligt för älgstammen
– Tappar man hälften av sina embryon så föder man bara hälften av sina kalvar, säger Jonas Malmsten som även konstaterar att det på sikt kan innebära att färre älgar får skjutas vid jakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".