Utprovning av hörapparat. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
landstinget

Tillbakavisar kritik om hörapparater

Landstinget tillbakavisar kritiken att bara fem procent av de hörapparater som delas ut i länet skulle vara avancerade hörapparater. Det är Hörselskadades Riksförbund som presenterat siffrorna. Men de stämmer inte säger Maria Karlsson, verksamhetschef på audiologiska kliniken vid USÖ.

-Den siffran är inte bekant för mig. Att vi skulle ha bara fem procent avancerade hörapparater är helt fel. Den siffran kanske ligger på 20-30 procent, säger Maria Karlsson.

På audiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro ger man patienterna den hörapparat som man anser vara bäst för patienten. Det är behovet som styr, inte ekonomin.

Att siffrorna skiljer sig så åt tror hon kan bero på att Hrf klassificerat hörapparaterna annorlunda. Dessutom behöver den mest avancerade hörapparaten, inte vara den som är bäst lämpad för patienten. 

- Att ha mycket teknik i en hörappat som inte behövs tycker vi kan ställa till besvär i stället, säger Maria Karlsson.

Audiologen tar Hrf:s kritik på allvar och kommer nu att se över siffrorna som gäller Örebro läns landsting.

-Vi kommer att gå till botten med det här och titta på vad som finns bakom siffrorrna och kritiskt granska oss själva om det finns fog för att göra en utredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista