arboga

Livstids fängelse för dubbelmord

Den tyska kvinna som överföll en mamma och dödade hennes två barn i deras hem i Arboga döms till livstids fängelse. Hon ska dessutom betala skadestånd på närmare 600 000 kronor sammanlagt. På tisdagen kom domen från Västmanlands tingsrätt.

Det var i mitten av mars som två små barn dödades i sitt hem i Arboga och deras mamma utsattes för mordförsök. Den nu dömda kvinnan hade tidigare ett förhållande med mammans sambo. Enligt åklagaren ska motivet till morden vara att kvinnan var besatt av sin före detta pojkvän.

Viktigt för mamman att kvinnan döms
Mammans målasägandebiträde Marie Freborg är inte förvånad över domen utan säger att det var förväntat att det skulle bli livstids fängelse.
– Det är fint att tingsrätten gjort samma bedömning som åklagaren, säger Marie Freborg som tillägger att det är viktigt för hennes klient att det blev en fällande dom.

Domen överklagas
Redan innan domen presenterades har den nu dömda kvinnas advokat sagt att de planerar att överklaga. Kvinnan har nekat till dådet och utredarana har inte kunnat binda henne till morden genom DNA. Ändå döms hon alltså till livstids fängelse. Rätten pekar inte ut någon särskild bevisning mot kvinnan utan ser till den sammantagna bevisningen, enligt domen. Det finns inte utrymme för någon alternativ gärningsman, konstaterar rätten.
Rätten bedömer mammans utpekanden av tyskan som ”uppriktiga”. Men med bakgrund av mammans skador och vad som anförts av de sakkunnigas utlåtanden i rätten, finner man att tillförlitligheten i mammans berättelse ”så tveksam” att den därför ”lämnats utan avseende”. Mammans uppgifter om angreppet mot henne och utpekandet av tyskan saknar därför bevisvärde.

Åklagaren nöjd
Kammaråklagare Johan Fahlander är tillsammans med sin kollega Frieda Gummesson åklagare i fallet. Han tycker att domen är logisk och välskriven.
– Man kan konstatera att trots att rätten bortser från mammans uppgifter ser man den övriga sammantagna bevisningen som tillräcklig, säger han till TT. Fahlander vill inte kommentera vad han anser om att rätten bortser från mammans vittnesmål.
– De motiverar utförligt varför, man har uppenbarligen gått på sakkunniges uppgifter om hennes minne.

Fahlander konstaterar att rätten i domskälen trycker extra mycket på vissa delar av åklagarnas beviskedja.
– Man har tagit fasta på att hon har varit i Arboga, och har ljugit om orsaken till att hon var där. Man trycker bland annat på fotografier från övervakningskameran. Jag delar helt och hållet rättens resonemang, säger Fahlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista