1 av 2
Idéskiss över Palace Hotel Behrn. Foto: Bofeldt arkitektur design.
2 av 2
Per Johan Behrn visar skiss på det planerade hotellet. Foto: Gabriel Stenström/SR.
örebro

Behrn vill bygga nytt hotell

Ett nytt hotell kan komma att förändra stadsbilden i Örebro. Det är fastighetsägaren Per Johan Behrn som vill bygga ett hotell ovanpå Rudbecksgatan. Enligt byggherren så behövs det fler hotell som ligger nära konferensanläggningen Conventum. På tisdagen lämnade han in en ansökan om hotellprojektet till Örebro kommun. Idén till att bygga över Rudbecksgatan fick han av miljöpartiets Fredrik Persson.

Hotellet skulle ligga väster om Drottninggatan och vara som en förlängning av Rudbeckstunneln. Om hotellet byggs skapar det ett nytt kvarter mellan Drottninggatan och Kyrkogatan. Byggherren berättar om bakgrunden till sitt förslag.
– Jag frågade Fredrik Persson i somras vad jag kan göra för kommunen, och när han funderat sa han att du kan ju gräva ner Rudbecksgatan, säger Per Johan Behrn.
Det var alltså med det i bakhuvudet som han gjorde den skiss som nu presenterats. Det föreslagna hotellet kommer att ge plats åt 120 dubbelrum, vara sju våningar högt och vara försedd med en glasfasad.

Och att bygga över de stora vägarna i Örebro stämmer bra med Fredrik Persons (mp) ambitioner.
– Jag försöker säga till de felsta exploatörer och fastighetesägare och företag här i stan att det vore bra om vi kunde gräva ner trafiken och på sikt också järnvägen, säger Fredrik Persson.

Per Johan Bern har även fått klartecken av kommunen att omvandla Medborgarhuset till hotell. Men upphandlingen av det projektet har varit omtvistat, och flera hotellägare har överklagat ärendet till länsrätten för att få en ny upphandling. Får Per Johan Behrn klartecken till det nya hotellet kommer han att hoppa av det gamla förslaget med ett hotell i delar av Medborgarhuset. Men omvandlignen av Medborgarhuset till ett hotell har redan börjat så frågan är vad ett eventuellt avhopp av Behrns fastigheter kommer att innebära ekonomiskt för Örebro kommun.
– Jag vet inte, men man kan säkert använda Medborgarhuset till andra saker också, tillexempel kontor eller bostäder, säger Fredrik Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".