Dagisbarn som kramas. Foto: Kerstin Carlsson/Scanpix.

Friskare barn med handsprit på dagis

Sjukfrånvaron bland förskolebarn minskar med 12 procent om barnen tvättar sina händer med handsprit 4-5 gånger om dagen. Det visar ett försök bland 3000 förskolebarn som genomförts av smittskyddsinstitutet i bland annat Örebro län.

Resultatet presenterades på tisdagen av smittskyddsläkare Hans Fredlund i Örebro som berättar att denna lilla åtgärd lett till minskad sjukfrånvaro.
– Vi vill inte att barnen inte ska möta några virus, för det utvecklar deras imunförsvar, men vi vill få bort översjukligheten på förskolorna, säger Hans Fredlund.

För samhället skulle det medföra stora besparingar om antalet sjukdagar för småttingarna gick ner. Att barn i förskola är mer sjuka än andra barn är känt sedan länge. Vanligast är att de drabbas av luftvägsinfektioner som de sedan riskerar att sprida till föräldrar, släktingar och vänner.

Försöket med handspriten gjordes för några år sedan men många förskolor har fortsatt att använda den även efter att försöket var avslutat. På Brolyckans förskola i Örebro har framför allt personalen fortsatt med handspriten berättar Ulla Hedlund Ågren.
– Vi kommer använda den som vi gör nu i personalen, men sen får vi ta ställning till om vi ska använda den till barnen, säger Ulla Hedlund Ågren.

Kristdemokraten och kommunalrådet Lennart Bondesson ansvarar för skolfrågor i Örebro. Han säger att han räknar med att kommunen kommer att införa handspriten mer allmännt i förskolorna.
– Jag utgår från att vi kan göra det. Om det är så väldokumenterat som det verkar vara efter de här två åren så kan vi ju tillämpa det direkt, säger Lennart Bondesson.

Reporter Valdemar Andersson
valdemar.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista