ÖREBRO

Kommunalt kök säljer mat till resturanger

I Örebro har ett kommunalt kök under flera års tid lagat mat som sålts till restauranger. Men efter att Sveriges Radio Örebro börjat ställa frågor om försäljningen överväger nu kommunledningen att avbryta försäljningen
- Jag tror inte att detta är förenligt med vad kommunen ska ägna sig åt, säger Inger Högström-Westerling, moderat kommunalråd i Örebro med ansvar för näringslivsfrågor.

Det kommunala tillagningsköket har sålt mat till restaurangerna i ungefär fem år. Köket lagar grundsåser som restaurangerna sedan gör i ordning till färdig mat. I fjol sålde köket mat för 460 000 kronor till restaurangerna.

Den kommunala tjänsteman som förmedlat affären berättar för Sveriges Radio Örebro att det började med att han fick en förfrågan från restaurangerna. Han bad dem först att annonsera efter någon annan leverantör, men när de inte fick några svar på annonsen, tog det kommunala köket på sig uppdraget. Köket går med underskott och försäljningen har varit ett sätt att minska på det.

Inger Högström-Westerling säger att efter att Sveriges Radio Örebro börjat ställa frågor om den här försäljningen så ska kommunledningen samla in all fakta kring att restaurangerna får köpa mat från det kommunala köket.

Kan det bli aktuellt att avbryta försäljningen?
- Visar det sig att det här faller utanför den kommunala kompetensen, vilket jag tror att det kommer att visa sig, så kommer vi naturligtvis att utifrån vad som sagts och gjorts avsluta det här på ett så rimligt sätt som möjligt, och så snabbt som möjligt, säger Inger Högström-Westerling.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".