Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
örebro

"Detta bör kommunen inte göra"

Publicerat onsdag 15 oktober 2008 kl 17.55
Inger Högström Westerling. Foto: Örebro kommun.

Att skolköket på Mellringeskolan i Örebro tillverkar och säljer såser till restaurangerna Rosalis Deli kan vara illojal konkurrens. Nu ska kommunalrådet moderaten Inger Högström Westerling se till att frågan snabbutreds. Men hennes slutsats är redan nu att detta är något som kommunen inte ska göra.

Sveriges Radio Örebro har tidigare berättat om det kommunala skolköket som under flera års tid lagat mat och sålt till restauranger. Efter att vi börjat ställa frågor om försäljningen har ledande politiker alltså bestämt att frågan måste utredas.

Men Rosemarie Rosso som köpt mat från Mellringeköket till sina restauranger har varit mycket nöjd med sin leverantör. Att politiker nu lägger sig i frågan kommenterar Rosso med att när hon ville anlita Mellringeköket så gick hon ut med en annons, men fick inga andra svar än från Mellringeköket.

Under en handfull år har Örebro kommun sålt olika bassåser tillverkade på recept från Rosalis Deli till restaurangerna. Det har gett det rätt hårt ekonomiskt ansträngda köket bra betalt. Men för att affärerna skulle släppas igenom från början lovade Rosemarie Rosso att annonsera efter levernatörer. Hon fick inga andra svar än från Mellringeköket. Nu säger sig Samhalls storkök i Sala gärna vilja vara leverantör och tycker inte att kommunen ska sköta sådana sysslor. Det tycker inte heller kommunalrådet Inger Högström Westerling som reagerat efter vår granskning och som lovar utredning i frågan.

Men Mellringeköket är inte det enda kommunala köket som säljer mat. Virginska gymnasiet som har olika restaurangutbildningar med restaurang och bageri säljer också mat.
– Tittar man i kommunallagern och försöker tyda den så görs den en del skillnad beroende på omfattning och vad det är, säger Inger Högström Westerling. 
Om matlagning ingår i skolans undervisning skulle det alltså kunna vara okej, beroende på vilken omfattning det görs på. Det är med andra ord inte helt enkelt att avgöra. Men i fallet med Mellringeköket så kommer Inger Högström Westerling till slutsatsen att detta är något som kommunen inte ska göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".