Vill ha hårdare straff för khat-smuggling

För att minska på den stora smugglingen av drogen khat till bland annat Örebro så vill de brottsbekämpande myndigheterna ha en straffskärpning.

I dag krävs smuggling av 200 kilo för att det ska klassas som grovt brott. Myndigheterna vill halvera den mängden. Det  berättade Tullverkets Jonas Karlsson vid en khatkonferens som i dag hölls i Örebro under torsdagen.

Drogen khat smugglas från östra Afrika till Sverige varje dag, främst till Malmö, Göteborg, Stockholm och Örebro, enligt tullen.

När leveransen väl kommer till oftast Vivalla i Örebro så tar det inte många minuter innan hela lasten är såld, enligt polisen.

Tullen beslagtar ungefär 7 ton per år, vilket beräknas vara en tjuogondel av den totala mängden khat som kommer in i Sverige.

Men för att få till en straffskärpning så krävs ett prejudikat i Högsta domstolen. Vi behöver ett pilotfall sa Jonas Karlsson vid khatkonferensen i Vivalla i Örebro på torsdagen och jämförde med en straffskärpning som på 90-talet gjordes för drogen Rohypnol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".