Kommunanställda mest sjuka

Kommunerna är Sveriges farligaste arbetsplats. Det kan man konstatera när man ser sjukskrivningstalen som stadigt ökat sen 1997, och som är högst bland kommunanställda. Enligt statistiska centralbyrån var 6,8 procent av de kommunanställda sjukskrivna vid årsskiftet.
Inom landstinget är 5,8 procent av personalen hemma på grund av sjukdom, medan siffrorna är betydligt lägre för privat- eller statligt anställda. De som jobbar i kommunala bolag tenderar att må bättre än de som jobbar i "helkommunal" verksamhet, och stora arbetsplatser har fler sjuka än små. En undersökning i Karlskoga kommun visar att det är arbetssituationen som leder till sjukskrivningar och att många av dom sjukskrivna är frustrerade över att dom inte räcker till på jobbet. Hör mer om kommunerna som arbetsplats i vår serie Det sjuka Sverige, i Rakt på sak på onsdag efter klockan halv två.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".