Arkivbild. Foto:Scanpix
ÖREBRO

Samarbetar för att stoppa khatmissbruk

För att få stopp på missbruket av drogen khat har Beroendecentrum i Örebro startat ett samarbete med polisen och olika somaliska föreningar. Samarbetet startade i somras och presenterades på torsdagen när det hölls en konferens om khat i Vivalla.

Drogen smugglas från Östafrika till bland annat Örebro som har den fjärde största somaliska gruppen i Sverige. Men det är en grupp som är svår att nå och dessutom är inte alla överens om att khat är ett problem, säger Said Alasaw som själv kommer från Somalia och jobbar som sjuksköterska på Beroendecentrum.

Trots svårigheterna ger arbetet resultat. Bland annat har Beroendecentrum startat en telefonrådgivning dit man kan ringa anonymt och prata om khatmissbruk. Samtal som inte dkumenteras, och flera personer har sökt hjälp den vägen. Dessutom har flera personer sökt sig till Beroendecentrum för vård.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista