Hyregästföreningen jublar över sparkad VD

Hyresgästföreningen i Hällefors drar en lättnadens suck, efter att Lennart Ljungberg sparkats med omedelbar verkan från vd-stolen på Hällefors Bostads AB.

- Äntligen. Vi kan inte ha en så vidlyftig VD med en så vidlyftig representation i ett sånt här litet bolag, säger Esko Thorell, styrelseledamot i Bergslagens Hyresgästförening

Resor runt om i Europa. skulpturpark och fontän. Planer på medelhavslägenheter för de boende. Och så representation på 124 000 kronor i år. Det blev droppen. I onsdags fick vdn Lennart Ljungberg ett kort meddelande från fyra av de fem styrelseledamöterna i Hällefors Bostads AB att förtroendekapitalet var förbrukat och Ljungberg tvingades avgå.

Nu får han drygt 56 000 kronor i månaden i två år som avgångsvederlag. Något som också retar hyresgästföreningen:

- Man måste sluta med de här ryggdunkar-sakerna i vår kommun, säger Esko Thorell.

Den nya vd:n Svante Actin kommer att jobba efter andra principer:

- Med tanke på att det finns många äldre i Hällefors vill jag att vi satsar på centralt belägna hus, investerar i hissar och stambyten och satsar mer på energibesparingsprojekt, säger Svante Actin.

Kommunalrådet Peter Karlsson, s, har inga synpunkter på representationen. Han kan inte nämna en enda dålig sak som Ljungberg gjort, och han säger att standarden i lägenheterna som han sett varit god och att han respekterar bostadsbolagets styrelse och den sparkade VD:ns arbete.

- Han har hittat en ny modell för allmännyttan, lyft allmännyttan i Hällefors och lyckats med det konststycket. Man får inte glömma vilken provokation det var i början av 90-talet att säga att vi skulle ha en fontän i ett bostadsområde, säger Peter Karlsson.

Maria Eriksson
maria.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista