örebro

Beslut om Varbergaskolan kritiseras

Skolnämnd nordväst i Örebro väntas på måndagen besluta om att förändra det pedagogiska arbetet på Varbergaskolan. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tycker inte att politiker ska styra skolans arbete. 

Förslaget till beslut som skolnämnden ska ta är att Varbergaskolan ska lära ut enligt Reggio Emilia-filosofin.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är kritiska till att politikerna beslutar över huvudena på de som finns i verksamheten.
Pernilla Calmerfalk är vänsterpartist och sitter med i skolnämnden. Hon säger att kritiken inte gäller själva pedagogiken.

- Vi tycker att processen som har lett fram till det här förslaget inte har gått helt okej till. Vi tycker att man i bredare mening skulle ha låtit det här initiativet komma från verksamheten - att man skulle haft mer dialog.

Under flera år har elever valt att gå i andra skolor än Varbergaskolan och nu vill politikerna göra något åt det problemet. En ny pedagogik ska locka kvar eleverna, enligt majoritetens förslag till beslut.

Tanken är att Varbergaskolan från och med nästa läsår ska införa den nya pedagogiken och att skolan ska få mer pengar för att utbilda personalen i det nya sättet att lära ut.

Reggio Emila-filosofin innebär bland annat att bekräfta barnet som en individ och på det sättet verka för att förändra världen i en allt mer demokratisk riktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista