Robert Boströms hus utsatt för klotter. Foto: Johanna Klaasen/SR Örebro

Sverigedemokraters hus vandaliserades

Två politiker i Sverigedemokraterna i Örebro fcik sina husfasader nedklottrade natten til måndagen. Bakom klotteraktionen står organisationen AFA, Antifascistisk Aktion.

Robert Boström, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund i Örebro län, har fått texten ”nassesvin” klottrat vid porten till det hyreshus där han bor.

-Det är obehagligt för min personliga del att man ger sig på personerna i stället för att ge sig på argumenten.

Robert Boström tycker att det är svårt att förhålla sig till en aktion av det här slaget.
- Det är obehagligt men samtidigt stärks man på något vis, man kan inte låta sig nedslås av något sådant här.

Det var natten till måndagen som de två Sverigedemokraterna Robert Boström och Jonas Millard fick sina hus nedklottrade.

På Jonas Millards hus stod texten ”Hoppa av Millard”, och dessutom hade en sten slängts in genom en ruta på dörren.

I båda fallen är det organisationen Antifascistisk Aktion som tagit på sig ansvaret. Båda händelserna är nu polisanmälda.

Även om Robert Boström ser aktionen som ett allvarligt angrepp mot honom som person och mot demokratin är han inte så pass rädd att han tänker vidta några särskilda åtgärder som att flytta eller skaffa en hemlig adress:
- Så länge de inte kommer in i trapphuset så hålls de borta från min ytterdörr och kan inte komma åt mig på något sätt, så det har jag inga planer på alls.

Moderaterna i Örebro kommun kritiserar starkt den vandalisering som de två representanterna för Sverigedemokraterna har utsatts för. Vandaliseringen är att anse som en attack mot demokratin.
- Det är mycket angeläget att samhället reagerar mot alla liknande former av odemokratiska företeelser och fördömer dem med kraft, säger moderaten Inger Högström-Westerling i ett pressmeddelande.

Även folkpartisten och kommunstyrelsens ordförande i Örebro, Staffan Werme har fördömt aktionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista