Fiskdisk. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Svårt att hitta okej fisk i affärerna

Det kräver en medveten konsument för att välja bort utrotningshotad fisk. Vid Sveriges Radios undersökning visade det sig att så gott som alla större livsmedelskedjor säljer så kallad rödlistad fisk. Men det är svårt att som kund veta vad som är rätt.

Sveriges Radio Örebro träffade Eva Gustavsson vid en fiskdisk i Örebro:
-Det är svårt att veta vart fisken kommer ifrån och står det inte på förpackningen att fisken är okej så handlar jag vilken fisk som helst.

Världsnaturfonden har gått ut med rekommendationer till handlarna om vilken fisk som är okej. Men det är upp till butikerna själva att följa råden. Och det finns gott om arter som riskerar att bli utrotade i diskarna, som spätta, torsk och tropiska jätteräkor.

155 butiker i 46 kommuner har undersökts i Sveriges Radios reporternätverks undersökning. Såväl Coop, Ica som Lidl har rödlistad fisk, medan Axfoods butiker tagit ställning mot.

Karin Karlsson är konsumentsamordnare på konsumentföreningen Svea, som tillhör kooperationen. Hennes undersökningar visar att 3 av 4 kunder kan tänka sig att handla ekologiskt, men bara 3 av 100 gör det i verkligheten.
-Vi svenskar skulle bli lite mera fransoser. Vad jag menar är att vi skulle egentligen visa våran konsumentmakt lite mera, och bojkotta när man inte kan märka upp varifrån torsken kommer.

Läs tidigare artikel:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista