Maria Westman Gyllander och Bitte Lanner är två av åtta anställda på Mellringeköket i Örebro. Foto: Gabriel Stenström/SR Örebro
Örebro

Inget rotmos utan rust av köket

Nerläggningen av det stora Mellringeköket i Örebro skjuts nu upp för tredje gången. Osäkerheten kring kökets framtid påverkar vilken mat som kan serveras till de 3000 personer som varje dag får mat därifrån. Arbetsledaren Maria Westman Gyllander berättar att köket inte längre kan laga rotmos till de äldre, utan tvingas servera pulvermos istället.

När den stora elvispen som gick att göra mos med blev trasig fick Mellringeköket ingen ny.

- Vi har önskemål från äldreomsorgen om att servera rotmos och fläsklägg. Men vi kan inte göra rotmos ordentligt, utan vi får skicka pulvermos, för vi har ingen maskin som kan köra sönder potatisen och kålrötterna, säger Maria Westman Gyllander.

Inga politiker vill satsa några pengar på nya maskiner förrän den stora frågan om kökets framtid är löst.

När det första nerläggningsbeslutet togs 2002 var tanken att maten istället skulle lagas på några av de skolor, äldreboenden och förskolor som i dag får kall mat utkörd från Mellringeköket. Men det skulle kosta stora pengar att rusta upp dom köken, så nerläggningen har skjutits upp gång på gång.

I höst blev det inte heller någon nerläggning. Istället ska kökets framtid utredas igen.

Arbetsledaren Maria Westman Gyllander är inte nöjd med hur frågan om Mellringeköket har skötts genom åren:

- Från vår sida känns det välidgt dåligt. Vi får två år i taget så det känns väldigt jobbigt hela tiden. Det var första gången 2002, sedan blev det 2004 och 2006 och nu känns det som vi inte vet egentligen, säger Maria Westman Gyllander.  

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".