Sommarens skadegörelse ska förebyggas i Örebro

Örebro kommun befarar omfattande skadegörelse, stölder och inbrott i sommar, och skickar nu runt en checklista på broittsförebyggande åtgärder till samtliga förvaltningar.
Mats Bransberg, som är säkerhetschef på Örebro kommun, säger att den här typen av brottslighet ökar kraftigt under somrarna och att den kostar kommunen alldeles för mycket. Bara krossade fönsterrutor kostar Örebro kommun 100 000 kronor i månaden, om man slår ut det över ett år. Och på en sommar så uppgår de sammanlagda kostnaderna av klotter, stölder och vandalisering till drygt en halv miljon kronor. Den största måltavlan är skolorna, som får sina rutor krossade och sina datorer stulna. En annan populär sommaraktivitet är att skicka falska fakturor till kommunen, som kanske tas emot av vikarier som inte kollar tillräckligt noga. I tider av neddragningar inom skola och omsorg, så är den här typen av utgifter givetvis det sista kommunen behöver. Men det är svårt att försäkra sig mot det - i dubbel bemärkelse. Örebro kommuns premier hos Länsförsäkringar höjdes med 70 procent när kontraktet skulle förlängas och självrisken har också skjutit i höjden. I dag ligger den på tio basbelopp, vilket är nästan 400 000 kronor, vilket betyder att kommunen får betala nästan hela kostnaden själv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".