Foto: Bertil Ericson, SCANPIX
hällefors

Förtroendebristen en överraskning för avgående vd:n

Beskedet om bristande förtroende kom som en överraskning för Lennart Lungberg, avgående vd för Hällefors Bostads AB. Styrelsen avsatte ju i förra veckan Ljungberg med motivationen att han haft alldeles för vidlyftig representation.

Det allmännyttiga bostadsbolaget i Hällefors omstätter 50 miljoner kronor. Lennart Ljungberg tycker att 35 000 kronor för representation inte är så mycket pengar i sammanhanget.
I 15 år har han varit vd och hans sätt att sköta bostadsbolaget har varit omdiskuterat. Lennart Lungberg tycker ändå att han har gjort något viktigt.
- Jag har satt Hällefors på kartan både i Sverige och internationellt och med tanke på det är jag nöjd med mitt arbete, menar Lennart Ljungberg.

Efter en genomgång av Lennart Ljungbergs representation som SR Örebro gjort så verkar det som om invigningen av parken ”Sinnena och minnenas hus” är det som har fått budgeten att spåra ut mest. Arrangemanget var budgeterat för en miljon, men kostnaderna rusade iväg till drygt en och en halv miljon kronor.
Även tre planeringsresor till Baltikum, en resa till Köpenhamn och en två veckors inspirationsresa till Europa som Lennart Ljungberg själv åkte på är några fler exempel på kostnader. Utöver det är det har han bjudit på ett otal dyra middagar på Grythyttans världshus och vid Loka brunn. Och vid något tillfälle har han köpt in kräftor för 18 000 kronor.
Själva invigningen av parken ligger under en budget. Till saken hör också att bostadsbolagets ordinarie budget också överskridits kraftigt. Den årliga budgeten på 35 000 har under dom senaste åren varit mer än dubbelt så dyr. Hittils i år har 124 000 kronor lagts på representation i bolaget.

När Lennart Ljungberg i förra veckan fick lämna vd-jobbet på Hällefors bostadsbolag så reserverade sig ordföranden för bolaget, socialdemokraten Assar Granström, mot beslutet. Eftersom ordföranden inte har styrelsen med sig i arbetet tycker nu Kristina Johansson, moderat i opposition att Assar Granström bör avgå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista