Inga Britt Ritzman, kommunalråd i Hallsberg. Foto: Carina Galanou/SR.
länet

Säpo informerar om hot och våld

Uppdraget som förtroendevald politiker kan vara riskfyllt. Risken för hot och våld finns, och därför samlas på tisdagen kommunchefer och förtroendevalda politiker från hela länet för att prata hot och våld. Deltagarna träffas i Laxå och en av de som ska vara med är kommunalrådet Inga-Britt Ritzman (s) i Hallsberg. Hon har inte själv varit utsatt, men hoppas på handfasta tips om något skulle hända.

Det är Länstyrelsen som bjudit in till mötet där bland annat säkerhetspolisen håller i informationen. Vid mötet i Laxå kommer även Länspolismästare Kalle Wallin vara med.

Säpo har i uppdrag under nästa år att bekämpa den grova organiserade brottsligheten mot politiker och personal inom rättsväsendet. Torsdagens möte i Laxå är ett led i att nå de berörda med den informationen.
– Vi ska bland annat informera om vad vi gör och även ge en del tips och råd, berättar Lars Lind som är Säpo:s enhetschef för Nedre Mellersta regionen där Örebro ingår.

Lars Lind säger att i Örebro län är det varken mer eller mindre hot och våld mot politiker än i övriga landet. Men det är svårt att veta hur utbrett det är för det är ett stort mörkertal. Många anmäler aldrig att de utsätts för något, berättar Lars Lind. Men Inga Britt Ritzman säger att hon aldrig skulle tveka att anmäla.
– Det är ju det som är det allra viktigaste, att tala om allting som händer, säger Inga Britt Ritzman, som tillägger att hon inte vet hur hon själv skulle reagera om det verkligen hände henne.

Reporter Carina Galanou
carina.galanou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista