Foto: Patrick Sörquist/SvD/Scanpix

Stängt dagis ett lagbrott

Örebro kommun bryter mot lagen när kommunen stänger förskolor och fritidshem för personalens studiedagar utan att de familjer som drabbas erbjuds några godtagbara alternativ.

I nästa vecka på måndag stänger de allra flesta förskolor i Örebro och många föräldrar tvingas då ta ut semesterdagar eller lösa barnomsorgen privat.

Elin Rosén, som är ensamstående mamma, har inte erbjudits något alternativ alls för sitt barn på måndag då förskolan är stängd:

Men att agera som flera förskolor i Örebro gör inför måndagens stängning är inte alls föreniligt med lagstiftningen säger Eva Ulvesson som är jurist på Skolverket. För att det ska anses som ett godtagbart alternativ ska personalen vara känd för barnet eller vikarier komma till förskolan där barnet känner sig hemma med lokaler och kamrater.

Både föräldrar och Skolverkets jurist framhåller att det är viktigt att också förskolans personal får tid för utbildning men att kommunen då måste ordna med acceptabel och trygg verksamhet.

Pia Anhammar Ottner arbetar centralt på kommunens ledningskontor med barn och utbildningsfrågor. Hon blir överraskad över att förskolorna i Örebro inte sköter sitt uppdrag.

Hon ska nu se över kommunens riktllinjer vid studiedagar. 

Päivi Kotka
paivi.kotka@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista