Meningarna går isär om lagändring. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Naturskyddsföreningen varnar:

Lagändring kan gynna illegal jakt

Svenska Naturskyddsföreningen kritiserar den förändring som skett i Jaktförordningen, och som innebär att man får skjuta rovdjur som angriper tamdjur, under förutsättning att man först försökt skrämma bort det.

Klas Hjelm på Naturskyddsföreningen menar att lagen lätt kan missbrukas, att jägare skjuter vargen och sedan skyller på att den jagat en hund.
Sedan lagförändringen infördes 2007 har fem vargar skjutits och en beskjutits i Sverige, och i Örebro län har två vargar skjutits som båda jagade en jakthund. Enligt Klas Hjelm är det mycket svårt att motbevisa att det var det som verkligen skedde.

Men att lagändringen skulle gynna den illegala jakten tycker Gunnar Glörsen på Svenska Jägareförbundet är trams, att få möjlighet att skydda sina tamdjur är en laglig rätt som inte kommer att missbrukas.

- Det är väldigt ologiskt att tro att människor som ägnar sig åt illegal jakt plötsligt skulle ringa polisen och berätta att de skjutit en varg, säger Gunnar Glöersen. 
Lagen ska utvärderas i maj nästa år då det bestäms om den ska permantentas eller ej.

Malin Viktorsson
malin.viktorsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista