Grimsö viltforskningsstation:

"Spekulation om illegal vargjakt"

Antalet skjutna vargar efter lagändringen i Jaktförordningen följer den prognos som gjordes. I prognosen som gjordes av Viltskadecenter förutspåddes tre procent av vargstammen skjutas på grund av ändringen, och den prognosen stämmer alltså.

SR Örebro rapporterade på måndagsmorgonen att Svenska Naturskyddsföreningen är kritiska och menar  att lagändringen kan gynna den illegala jakten, men Olof Liberg på Grimsö viltforskningsstation säger att det inte stämmer.
- Det är spekulation. Det skulle kunna vara tvärtom ockspå att det minskar den illegala jakten eftersom man känner att man får en viss kontroll över situationen och då skulle motivationen för att skjuta varg illegalt minska, säger Olof Liberg.

Lagändringen i maj 2007 gjorde det lagligt att skjuta varg som angriper hund om man försökt skrämma vargen. I samband med ändringen gjorde Viltskadecenter en prognos som pekade på att tre procent av vargstammen skulle skjutas per år på grund av lagändringen. Och sedan ändringen gjordes har fem vargar skjuitits i Sverige och en har blivit beskjuten säger Olof Liberg. Och det motsvarar tre procent av vargstammen i landet.

- Dessutom pekar mycket på att den illegala jakten av varg minskar i förhållande till vargstammens storlek, säger Olof Liberg.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista