KOPPARBERG

Giftig mark vid Ljusnarsbergsfältet

Grundvattnet nedströms det nedlagda gruvfältet i Kopparberg innehåller så höga halter metaller att det bedöms utgöra risk för människors hälsa, om det används som dricksvatten. Det visar en undersökning av det så kallade Ljusnarsbergsfältet.

Brytning i gruvan bedrevs fram till mitten av 70-talet. De genomförda undersökningarna visar nu att gruvresterna innehåller höga halter av främst bly, kadmium, koppar och zink.

Resterna av brytningen har påverkat djurlivet i Garhytteån, där en betydande påverkan på bottenfaunan har konstaterats i undersökningen.
De metaller som urlakats från gruvan kan i värsta fall utgöra en hälsorisk för barn, men då krävs det att barnen vistas mer än 20 dagar per år i området och att de på något sätt får i sig jord och sten eller att de slickar på fingrarna efter att ha tagit i jorden.

För vuxna är det ingen större risk att vistas i området och gruvområdet användas idag som strövområde. Gruvfältet är en fornlämning, vilket innebär att det är förbjudet att utan tillstånd gräva ut eller täcka över slaggresterna.
För att förbättra miljön kan det bli aktuellt att höja pH-halten för att på så sätt minska urlakning av metall från den nedlagda gruvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".