örebro

Rätt eller fel att peka ut grupper?

Media kritiseras för sitt sätt att peka ut olika etniska grupper i det skolbråk som växte till misshandel i Örebro i förra veckan. Mona Keinan sammankallade ett stormöte i sin stadsdel Vivalla efter bråket. Hon har fått många reaktioner på media-rapporteringen.

Mona Keinan är övertygad om att om det hade varit svenska ungdomar som bråkat så skulle det inte ha skrivits ut. Nerikes Allehanda skrev att det kan handla om hederskultur. Både i radio och tidningen har det också förekommit uppgifter där man namngre två nationalieter som rivaliserande grupper som bråkar med varandra.

Trött på att kallas invandrare
Bechet Barsom är lokalpolitiker med 30 år i Sverige. Han är trött på att människor med svenskt medborgarskap ständigt benämns som invandrare.
– Det finns väldigt många som försöker komma in i det svenska samhället. Min fråga är vilken syn samhället har på oss? Vi är inget annat än svenskar med en annan kulturell bakgrund, säger Bechet Barsom.

Fel att beskriva på annat sätt
Chefredaktören på Nerikes Allehanda, Ulf Johansson, tycker idag att begreppet hederskultur kanske inte var bra, men han tycker annars att det var viktigt att berätta vilken nationell bakgrund de iblandade parterna hade.
– I det här fallet hade vi så många olika källor om vad som var grunden för problematiken, så det hade varit fel att beskriva det på ett annat sätt, säger Ulf Johansson. Han delar heller inte uppfattningen om att det var ett litet bråk och att det inte fanns den typen av problematik som Nerikes Allehanda beskrev.

Reporter Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista