lindesberg

Måste spara 25 miljoner

Mitt i sluttampen av budgetprocessen ska den politiska ledningen i Lindesbergs sitta och gissa sig till hur mycket pengar kommunen har att röra sig med. Orsaken är den internationella finanskrisen som blir kännbar ända ner i äldreomsorgen. Klart är att det måste sparas pengar i Lindesberg. En lösning är att inte återbesätta alla tjänster när anställda går i pension, säger socialdemokratiska kommunalrådet Anders Larsson.

Men förslaget att inte återbesätta alla tjänster gillas inte av kommunalarbetareförbundets ordförande Ulla Lundqvist. Hon säger att personalen redan springer som det är, och om de blir färre befarar hon att arbetsmiljön blir så dålig så det kan leda till sjukskrivningar.

Lindesbergs kommun räknar med att tappa drygt en miljon kronor i månaden nästa år i minskade skatteintäkter. Totalt kommer Lindesberg behöva minska verksamheten med 25 miljoner kronor fram till och med år 2011. Den minskningen funderar man på att göra genom att bara återbesätta 8 av 10 tjänster vid pensionsavgångar. Man ska även syna hela den kommunala verksamheten från bolag till förskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".