Hällefors

Revisorerna larmar om dålig ekonomi

Hällefors kommun uppfyller inte lagens krav på god ekonomisk hushållning. Det tycker kommunens revisorer efter att ha granskat kommunens delårsrapport för årets första nio månader.

Socialdemokraten Hans Eriksson är ordförande för revisorerna som nyligen lämnade sin rapport till politikerna

- Där har vi uttryckt vår stora oro. Det går inte att leva över sina tillgångar. Om man sedan ska tära på det egna kapitalet kan man hamna i en mycket besvärlig situation.

Den del av Hällefors kommun som är mest illa ute är Omsorgsnämnden. De senaste sex åren har kommunen gått back med på runt fem miljoner per år. Enda undantaget var 2005.

I år beräknas omsorgsnämnden gå back 4,8 miljoner. Största anledningen är institutionsvården. Under året har nio personer från Hällefors bott på institution för nästan 6 miljoner kronor.

Men det är inte bara omsorgsnämndens ekonomi som kritiseras. Hela kommunen beräknas gå back 1,8 miljoner i år efter vissa avdrag och sju av kommunens nio egna finansiella mål kommer inte att uppnås.

Kommunen uppfyller inte lagens krav på god ekonomisk hushållning, menar revisorerna och nu måste något göras. Peter Carlsson (s) som är nytillträdd ordförande i kommunstyrelsen håller med.

- Längre fram i vår anlitar vi SKL (Sveriges kommuner och landsting) för något som heter Analysarbete steg 2. Jag tror det var 2003 eller 2004 som man gjorde en rejäl genomlysning av kommunen och tog fram nyckeltal. Nu blir det en fördjupning av det där

Ledde det någon vart, det arbete som gjordes då?

- Nej, det gjorde det inte. Det har liksom spårat ur...

Vad är det som har spårat ur?

- Det vet jag faktiskt inte riktigt, säger Peter Carlsson.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".