Arboga-morden

Kräver ny rättegång

Den kvinna som dömts till livstids fängelse för morden på två små barn i Arboga kräver nu att att hovrätten river upp tingsrättens dom och att målet tas om i tingsrätten.

Motiveringen är att en av nämndemännen enligt kvinnans advokat har gjort sig skyldig till jäv efter uttalanden om rättegången i tidningen Expressen.

I andra hand, om begäran om att tingsrätten tar om rättegången avslås, vill advokaten att Svea hovrätt ändrar tingsrättens dom och helt frikänner kvinnan från mordanklagelserna. I överklagan konstaterar advokaten att det saknas DNA, fingeravtryck eller annan teknisk bevisning som binder henne vid brottet.

Frågan om jäv har varit uppe tidigare. Den nämndeman som i Expressen sade att hon hela tiden lutat åt att kvinnan var skyldig avgick efter det att förhandlingarna avslutats. Redan då anmälde advokat Per-Ingvar Ekblad även övriga två nämndemän för jäv, och krävde en ny rättegång med ny domare.

Västmanlands tingsrätt gjorde dock bedömningen att rättegången inte skulle tas om, ett beslut som advokaten överklagade till Svea hovrätt men fick avslag.

I överklagan som lämnades till Västmanlands tingsrätt på onsdagen skriver advokaten att uttalandet tyder på att nämndemannen var partisk redan när förhandlingarna började, och inte blev det i och med uttalandet i Expressen. ”Därmed var tingsrätten inte domför när huvudförhandlingen började”, skriver Ekblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista