Akutenchefen:

Omöjligt lösa problemen på kort tid

Klinikchefen på akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro, Lars Rylander, menar att det ligger utanför hans makt att lösa arbetsmiljöproblemen på mottagningen. Därför hänvisar han till sjukhus- och landstingsledning när hans trötta och stressade medarbetare vädjar om hjälp.

Personalen på akuten får allt oftare får jobba sju dagar per vecka och kan inte ta ut sina lunchraster för att de har så mycket att göra. Men deras chef menar alltså att problemen måste lösas på annan nivå.

”Jag kan inte på tio dagar lösa omfattande och komplicerade problem som byggts upp på akuten i 20 år.” Det säger akutens klinikchef Lars Rylander, och syftar då på de tio dagar han haft på sig att svara på personalens begäran om åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

I övrigt vill han avvakta med uttalanden om situationen på akuten tills de inplanerade möten som ska hållas nästa vecka, med personal och sjukhusledning, är avklarade.

Men i sitt svar till personalens båda fackförbund, Kommunal och Vårdförbundet, presenterar han sex punkter med åtgärder som han förankrat hos landstingsdirektören och hälso- och sjukvårdsdirektören.

Enligt dessa ska flera sjukhus- och landstingsövergripande projekt och kartläggningar nu dras igång för att läget på akuten på sikt ska bli bättre. Enligt Lars Rylander beror nämligen den höga arbetsbelastningen och stressnivån på akuten framför allt på att patienttrycket ökat kraftigt de senaste åren. Det är likadant över hela Sverige menar han, och lösningen som han ser den, ligger i att minska inflödet av patienter. Hur vet han dock inte.

Till dess utlovar han i sitt brev att fyra tjänster som skulle löpa ut på akuten i januari förlängs till sista augusti.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista