Irén Lejegren

Samordnar länet efter varslen

Regeringen utsåg på torsdagen ordföranden i Regionstyrelsen, socialdemokraten Irén Lejegren, och landshövding Rose-Marie Frebran till länets samordnare med anledning av att över 1000 personer i länet varlats om uppsägning den senaste tiden.

Regeringen tillsatte på torsdagen fler regionala samordnare för att möta de ökande varslen.

Det är Kalmar, Örebro, Värmland, Västerbotten, Kronoberg och Södermanland som får egna samordnare. Landshövdingarna i respektive län samt ordförandena i regionstyrelserna får ansvaret för att samordna insatser i länen.

Samtidigt tillsätter regeringen en statssekreterargrupp i regeringskansliet med uppgift att nationellt samordna det regionala arbetet och fungera som ”en dörr in” till regeringen. Ordförande i gruppen blir Maud Olofssons statssekreterare Jöran Hägglund. Tidigare har samordnare utsetts i Norrbotten, Gävleborg, Västra Götaland och Blekinge.

Landshövdingarna i respektive län samt ordförandena i regionstyrelserna får ansvaret för att samordna insatserna i de sex nya länen. Det innebär för Örebro län Rose-Marie Frebran och Irén Lejegren, för Västerbotten Chris Heister och Erik Bergkvist, för Södermanland Bo Könberg och Marita Bengtsson, för Värmlands län Eva Eriksson och Tomas Riste, för Kalmar Sven Lindgren och Leif Larsson, och för Kronobergs län Kristina Alsér och Marie-Louise Hilmersson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".